phpMyAdmin paneli kullanımı ve MySQL Veritabanı Oluşturma

Bugünkü ilk yazımızda PHP’de veritabanı işlemlerine girdiğimiz için MySQL kullanımından bahsedeceğiz. MySQL e erişebilmek için tarayıcınızın adres satırına http://localhost/phpmyadmin yazıp girin yada bağlantıya tıklayın.

Bizden kullanıcı adı ve şifre isteyecektir. Localhost’ta çalıştığımız için kullanıcı adı “root”, şifre ise AppServ kurulumunun 6. adımında belirttiğimiz şifre olacaktır. Kullanıcı adı ve şifremizi girdikten sonra karşımıza phpMyAdmin paneli gelecektir.

 

Sürümler arasında tasarım farklılıkları olmasına rağmen çoğu şeyler benzer yerlerdedir. Biz AppServ’ün 2.5.10 sürümünü kurmuştuk. Dolayısıyla bizim kullanacak olduğumuz phpMyAdmin sürümü 2.10.3 tür. Genel olarak tüm sürümlerde ana ekran aşağıdaki gibidir.

Veritabanları bölümündeki açılır menüde üzerinde işlem yapacağımız veritabanlarını seçebiliyoruz. Bir sonraki örneğimizde kullanacak olduğumuz veritabanını gelin şimdi oluşturalım.

Bunun için phpMyAdmin ana ekranında yer alan “Yeni veritabanı oluştur” bölümünden oluşturacak olduğumuz veritabanının adını giriyoruz. Biz “deneme” olarak belirledik. Ve “Oluştur” butonuna tıkladık.

Veritabanımız başarıyla oluşturulduktan sonra sol kısımda bulunan “Veritabanları” bölümünde de oluşturduğumuz veritabanının adını görebiliriz. Bu bölümden veritabanımızı seçelim. Şu an veritabanımızda herhangi bir tablo bulunmamaktadır. Yeni bir tablo oluşturalım. İsim kısmına oluşturacak olduğumuz tablonun adını, Alan sayısı kısmına da tablomuzda olacak olan alan sayısını belirleyelim ve “Git” butonuna tıklayalım. Unutmadan hatırlatayım.. Veritabanı isimlerinde, tablo yada alan isimlerinde Türkçe karakter kullanmamaya dikkat edelim.

Çıkan sayfada alan isimlerini, tiplerini ve boyutlarını belirliyoruz. Biz birincil anahtar (Primary Key) olarak ID isimli alanı belirttik. Bu alan otomatik sayı özelliğine sahip olmalı. Bu özelliğe sahip olabilmesi için ilgili alanın “Ekstra” isimli sütunundaki açılır menüden “auto_increment” özelliğini seçiyoruz. Son olarak da bu alanın birincil anahtar özelliğine sahip olabilmesi için “Ekstra” sütununun hemen yanında bulunan anahtar simgesinin altında, ilgili alanda bulunan radyo butonunu seçili hale getiriyoruz.

Tablomuza alan eklemek istersek “Kaydet” butonunun yanında bulunan text kutusuna ekleyecek olduğumuz alan sayısını giriyoruz ve “Git” butonuna basıyoruz. Başka bir alan eklemeyeceğimiz için ve tanımlama işlemimiz bittiği için “Kaydet” butonuna tıklıyoruz.

Tablomuz ve içindeki alanlar böylece oluşturuldu.

MySQL’deki veri tipleri genel olarak aşağıdaki gibidir.

VARCHAR : Karakter içerikli metin. Max. 255 karakter
TINYINT : Tam sayı. 1 Byte. -128 ile 127 arası.
SMALLINT : Tam sayı. 2 Byte. -32768 ile -32767 arası.
INT : Tam sayı. 4 Byte. -2147483648 ile 2147483647 arası.
BIGINT : Tam sayı. 8 Byte. -9223372036854775808 ile 9223372036854775807 arası.
DOUBLE : Ondalıklı sayı. 4 Byte.
DATE : Tarih. Varsayılan format, YYYY-AA-GG
DATETIME : Tarih ve saat. Varsayılan format, YYYY-AA-GG SS:DD:SS
TEXT : Uzun metin. Max. 65,535 karakter.
LONGTEXT : Uzun metin. Max. 4,294,967,295 karakter.

Biraz da phpMyAdmin’in diğer özelliklerinden bahsedelim.

phpMyAdmin ana ekranındaki sol tarafta bulunan açılır menüden veritabanımızı seçtikten sonra karşımıza çıkan sayfanın sol tarafında o veritabanının içindeki tablolar sıralanır. Çıkan sayfada çeşitli sekmeler bulunur. Burada bilmeniz gereken önemli sekmelerden bahsedeyim. Yapı sekmesinden veritabanında bulunan tablolarla ilgili işlemleri yapabiliriz. SQL sekmesinde tablolarla ilgili kendi SQL sorgumuzu yazabiliriz. Dışarı Aktar sekmesinden veritabanımızı başka bir yere aktarırken gerekli olan SQL sorgusunu üretir. SQL sorgusunun içinde veritabanı içinde bulunan tabloların yapıları ve tabloların içinde bulunan kayıtlar bulunur. İçeri Aktar sekmesinden veritabanımıza dışarıdan bir SQL sorgusu içeren dosyayı alabiliriz. İşlemler sekmesinden veritabanı ile ilgili işlemleri gerçekleştirebiliriz. Yetkiler sekmesinden kullanıcıların veritabanı üzerindeki yetkilerini görebiliriz. Kaldır sekmesinden veritabanını silebiliriz.

Sol taraftan herhangi bir tablo seçelim. Çıkan sayfada o tablo ile ilgili işlemleri yapabileceğimiz sekmeler bulunur. Gözat sekmesinde veritabanı içinde bulunan verilere bakabiliriz. Yapı sekmesinde seçili tablo içindeki alanlarda değişiklik yapabiliriz. SQL sekmesinde veritabanı ile ilgili SQL sorgumuzu yazabiliriz. Ara sekmesinde seçili tablo içindeki kayıtlarda arama yapabiliriz. Ekle sekmesinden tabloya yeni kayıt ekleyebiliriz. Dışarı Aktar sekmesinden tablonun yapısını ve içerisindeki kayıtları başka bir veritabanında kullanabileceğimiz SQL sorgusu üretir. İçeri Aktar sekmesinden tabloya dışarıdan SQL sorgusu içeren bir dosya ile kayıt eklememizi sağlar. Boşalt sekmesinde seçili olan tablo içerisindeki kayıtları silmemizi sağlar. Kaldır sekmesinde seçili tabloyu silmemizi sağlar.

Bu yazımızda da phpMyAdmin kontol panelinin kullanımından ve MySQL’den bahsettik. Sonraki yazılarımızda görüşmek üzere..

Bir önceki yazımız olan PHP MySQL Veritabanı Bağlantısı başlıklı makalemizde mysql, mysql veritabanı bağlantısı nasıl yapılır ve php hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

%d blogcu bunu beğendi: